Spis nok mat
Mange spør meg om hva jeg spiser, hva de skal spise og hva som er riktig. Jeg er ingen ekspert, men under er det noe jeg har lært og deler gjerne. Mat er veldig individuelt i forhold til vaner og hva vi liker. Det viktigste er at vi finner vår egen vei og ikke lar mat bli vanskelig. Spis nok og kos dere med maten.
En god måltidsrytme er til hjelp om du ønsker å få optimalt utbytte av treninga. Om du fordeler måltidene jevnt utover dagen kan det være lettere å få i deg de næringsstoffene du trenger hver dag.
Under en treningsøkt er karbohydrater en viktig energikilde for musklene. Vi har et lite lager av karbohydrater i kroppen, som kalles glykogen, men kroppen trenger også tilførsel av karbohydrater både før og etter trening.
Vi trenger karbohydrater fra mat og drikke. Kroppen kan lagre en liten mengde karbohydrater, men mye mindre enn vi kan lagre av både fett og proteiner. Mens plantene lagrer karbohydrater i form av stivelse, lagrer kroppen karbohydrater i form av glykogen. Glykogen er lageret av karbohydrater i muskler og lever, og er den viktigste kilden til energi under fysisk aktivitet. Hvis du fyller på glykogenlagrene umiddelbart etter trening, blir kroppen raskere klar til neste treningsøkt.
Mat og drikke er bensin for kroppen vår, og før trening er det smart å spise mat som inneholder både karbohydrater og proteiner. Som barn, ungdom, mosjonist og supermosjonist gjør du lurt i å tenke på det du spiser.
Å ha nok energi er viktig for å kunne fullføre en god treningsøkt. For å gjøre treningsøktene så effektfulle som mulig, lønner det seg å spise et godt sammensatt måltid 2-3 timer før økten.
Spis gjerne et hovedmåltid 2-3 timer før trening, avhengig av om det er frokost, lunsj eller middag.
Drikk nok!
Pass på at du får i deg nok væske før trening. Væskemangel kan redusere prestasjonen din kraftig. Sørg for å være i væskebalanse før treningsøkten starter, ved å drikke en halv liter vann i forkant av treningen.
Alle som uttaler seg om kosthold, trening og helse uten nok kompetanse kan være en trussel for oss og helsa. Det er ikke bare tenåringene som hører på dem, men også voksne. Folk tror alle som uttaler seg om kosthold og trening er faglig kompetente personer som kommer med gode råd om hva man skal spise og hvordan man skal trene. Men hvor godt kunnskapen og det de formidler er faglig forankret, varierer mye. Det er mye helsefarlig kommunikasjon der ute. Kanskje skal vi heller lytte til dem vi lyttet til før. De som er nærmere oss – foreldre, bestemødre og andre omsorgspersoner. Bruk sunt vett og alt med måte.
Smarte tips:
1. Spis hver 3-4 time. Da unngår du å få et blodsukker som svinger i løpet av dagen.
2. Spis mat som metter godt (høyt innhold av fiber og protein). Jevnt over med bra energi gjennom dagen.
3. Spis mindre porsjoner og la maten synke godt før du eventuelt tar en ny. Det tar nemlig litt tid før kroppen registrerer at den er mett.
4. Drikk vann til hvert måltid – det er bra for fordøyelsen.
Så sørg for å spise nok, variert og fornuftig. I tillegg er det svært viktig å nevne at det er lov å kose seg. Mat og måltider skal være sosialt og det skal skape god stemning.
Abonner på vårt e-brev
Få nyttige råd og gode tilbud 1-2 ganger i måneden. Meld deg av når du vil.